De werk en/of schooldag: over de pauzehap en lunchtrommel!
Wat je meeneemt naar je werk of meegeeft naar school kan nog best een uitdaging zijn. Hoe kan ik snel toch wat gezonds kiezen? Hoe blijft het eten lekker? Hoe kleed je het leuk aan? Bekijk ter inspiratie onze voorbeelden voor de pauzehap en lunchtrommel. Eten onderweg wordt een feestje!
1. Fruit
Altijd een goed idee, want veel vitamines, mineralen en antioxidanten! Combineer het met wat noten (vetten), zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Tip: kies fruit uit het seizoen!
2. Rauwkost
Het fijne van rauwkost: je kunt er vrijwel onbeperkt van eten. Goede vulling, weinig calorieën. Combineer het eventueel met een hummus, yoghurt of een tzatziki dip. Denk aan wortels, paprika, komkommer, tomaatjes, bleekselderij, etc.
3. Rijstwafel(s)
Met gezond beleg zoals een gekookt eitje, hummus, pindakaas, avocado of hüttenkäse.
4. Vezelrijke (volkoren) cracker of boterham
Met gezond beleg (zie rijstwafels). Kies wel voor volkoren brood!
5. Kwark, (soja)yoghurt of andere (plantaardige) zuivel
Combineer dit met wat fruit.
6. Smoothie
Maak zelf een receptje van de site! Handig: maak ’s morgens een flinke smoothie als ontbijt en bewaar wat voor je tussendoortje.
7. Handje noten
Noten bevatten veel gezonde vetten. Maar ook veel calorieën. Overdrijf het dus niet. Een klein handje per dag is meer dan genoeg. Kies altijd voor ongebrand en ongezouten.
8. Powermuffins
Leuk, lekker en voedzaam! Erg makkelijk om zelf (of samen met de kinderen) te maken. Tip: vries de muffins in en haal er ’s morgens één uit de vriezer die je meeneemt naar je werk of school. Of neem het als snel powerontbijt thuis!
Ingrediënten
Voor ongeveer 20 muffins
250 gr havermout
4 (over)rijpe bananen
6 eieren
6 tl kaneel
vanillemerg van 2 – 3 stokjes
3 tl (wijnsteen)bakpoeder
snufje zout
500 gr blauwe bessen, aardbeien, frambozen of ander zacht fruit
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Plaats bakpapier in een bakvorm. Ik gebruik bakpapier hiervoor omdat muffinvormpjes kunnen blijven plakken.
Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een blender (of gebruik je staafmixer). Mix tot het een glad geheel vormt. Doe het mengsel in een kom.
Schep ongeveer 2 eetlepels van het mengsel in elk bakvormpje en bak de muffins in 30 minuten gaar.
Laat ze goed afkoelen op een vel keukenpapier, kunnen wat nat uit de oven komen door het gepureerde fruit.
Ik vind ze heerlijk met een klein scheutje ahorn- of agavesiroop!
Eet smakelijk!