Appels
De appel is het meest bekende en gemakkelijke fruit wat er is en wordt door heel veel mensen met smaak gegeten. Of het nu in de lunchpauze is of tijdens wachten op de trein, het maakt niet uit want een appel kun je met schil en al, het liefst wel goed gewassen, eten.
Een appel voor iedere dag
Iedere dag een appeltje, het liefst twee, dat zou nog beter zijn. Want appels zitten boordevol met supergezonde voedingsstoffen en niet te vergeten: vezels (vezels zijn onmisbaar voor ons spijsverteringssysteem). We zijn zo aan appels gewend dat ze eigenlijk niet eens meer zo opvallen en zeker niet gezien worden als een Superfood. En toch is de appel dat wel want wanneer je iedere dag een of twee appels eet dan help je het lichaam daarmee om ernstige ziektes te voorkomen.
Variatie is belangrijk
Appels overal en gemakkelijk verkrijgbaar. En, in ontzettend veel soorten en smaken. De een wat zoeter en zachter en de ander stevig en ontzettend zuur. De meeste mensen hebben dan ook wel een favoriet onder al die soorten, maar toch zou het beter zijn wanneer je wat vaker ook eens van appel wisselt. Want al die soorten hebben allemaal hun eigen extra gezonde stofjes en kleur. Want ook de kleur van groenten en fruit zegt iets over de inhoud. Zo staat er op Consumed te lezen dat het eten van wit fruit, zoals appels en peren de kans op een beroerte met 52% kan verlagen. Mits men het fruit iedere dag eet uiteraard. Om tot deze conclusie te komen hebben 20.000 mensen zich 10 lang laten volgen.
Ook bekend is geworden vanuit diverse studies, dat het eten van appels in verband kan worden gebracht met een verlaagd risico op hart- en vaatziektes, kanker (met name longkanker), astma en diabetes type II. Voorop gesteld dat men dan wel de appel met schil eet want in de schil zitten de meeste voedingsstoffen. Goed wassen is een pré en wanneer het mogelijk is om biologisch geteelde appels te kopen dan heeft dat veruit de voorkeur in verband met de gebruikte pesticiden.
Wat zit er in een appel?
Voedingsvezels
Voedingsvezels in appels, zowel de oplosbare als de onoplosbare, helpen het cholesterolgehalte te verlagen en dragen bij tot een goedwerkend spijsverteringssysteem.
Vitamine C
De hoeveelheid vitamine C in een appel is maar 5.7 mg, maar de werking hiervan is vergelijkbaar met 1500 mg vitamine C door de antioxidante werking van de appel.
Kalium
Kalium is samen met natrium heel erg belangrijk voor de vochtbalans binnen en buiten onze cellen.
Conclusie
Al met al heeft zo’n simpel appeltje dus wel heel veel voordelen. Neem dus met een gerust hart een appeltje mee voor tussendoor of onderweg. En probeer ook zoveel mogelijk te variëren van het soort appel dat je koopt, want iedere soort heeft zijn eigen sterke punten.